Bibliografieën over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke artsen

Bibliografie Seksuele intimidatie en geweldservaring

Van 2009 tot en met 2013 werkte ik als documentalist voor het ‘VALUE’-project van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA). Een van mijn werkzaamheden was het samenstellen van thematische bibliografieën over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke artsen.

Het werk werd uitgevoerd bij Vrouwenstudies Medische Wetenschappen, op de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Nijmegen (UMCN). Ik was verantwoordelijk voor het digitale kenniscentrum VALUE (Vrouwelijke Artsen Loopbaan Up-to-date en Evaluatie). Het werk bestond uit het verzamelen van literatuur en cijfermateriaal betreffende vrouwelijke artsen en alle aspecten van hun loopbaan. Daarnaast hield ik de website en de literatuurdatabank van het kenniscentrum VALUE up-to-date. Verder heb ik er de publicatie Feiten en cijfers over aanstaande artsen M/V samengesteld.

Een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden bestond uit het samenstellen van thematische bibliografieën. Een bibliografie is een literatuurlijst over een bepaald onderwerp. Ze wijst onderzoekers op publicaties, zet hen op het spoor en oriënteert hen bij de onderwerpsverkenning. Mijn leidinggevende, prof. Toine Lagro-Janssen, koos, in overleg met de begeleidingscommissie van de VNVA de onderwerpen voor de bibliografieën.

Hieronder staat een overzichtslijst van de bibliografieën die ik heb samengesteld. De meeste gaan over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke artsen, maar er zijn er ook die puur over vrouwelijke artsen gaan of waar vrouwelijke artsen met de overige vrouwen uit de samenleving worden vergeleken. Het gaat dan om de vrouwspecifieke onderwerpen zoals borstkanker, HRT-gebruik en zwangerschap.

Overzicht van de bibliografieën:

Alcohol- en drugsverslaving artsen (algemeen)

Alcohol- en drugsverslaving artsen (behandeling)

Arbeidsverzuim

Borstkanker

Burn-out

Gezondheidsproblemen (vrouwelijke) artsen

HRT-gebruik vrouwelijke artsen

Richtlijnen

Rookverslaving artsen

Seksuele intimidatie en geweldservaring

Zwangerschap

 

Overige links:

Kenniscentrum VALUE

Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA)